Mitä partio on?

Yksinkertaisimmillaan selitettynä partiotoiminta koostuu viikoittaisista kokouksista, joissa harjoitellaan erilaisia partiotaitoja kuten erätaitoja, ensiapua tai vaikka kädentaitoja. Lisäksi partiossa järjestetään 1-3 päivän mittaisia retkiä ja yli 4 päivää kestäviä leirejä ja vaelluksia, joilla kaikilla pääsee kokeilemaan oppimiaan taitoja ja hakemaan uusia kokemuksia.

Alempana on vielä tarkemmin selitettynä mitä kaikkea partio on ja mitä se pitää sisällään eri ikäkausille. Lisäksi alimpana löytyy noin puolituntinen Partiofakta-video, josta näkee omin silmin mitä partiossa tehdään.

Partiolla on paljon annettavaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Yleisesti pohtien partio on ainakin seuraavaa:

• Partio on vastavoima ”Miks mun pitäis” ja ”Ei kuulu mulle” -asenteille.
• Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin partiolaiset osallistuvat puuhiin – vastuun antaminen nuorille on partion perusidea.
• Seikkailu ja elämykset kuuluvat partioon. Terve luottamus omiin kykyihin kasvaa!
• Ryhmässä oppii myös, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea eikä ole olemassa parasta partiolaista.
• Partiossa opitaan käden ja mielen taitoja: Liikutaan luonnossa kävellen, hiihtäen, kiiveten, meloen ja purjehtien. Osataan antaa ensiapua tai lauletaan iltanuotiolla ja kitara soi. Tunnetaan maamerkit ja yövytään tulilla.
• Partio antaa nuorille kansainvälisiä kokemuksia ja rakentaa kulttuurien välistä yhteisymmärrystä.
• Partio sopii kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen ja luonnonläheinen toiminta yhdessä toisten kanssa. Meillä et jää vilttiketjuun!
• Partiota harrastetaan paikallisyhdistyksissä eli 850 lippukunnassa ympäri Suomen. Suomessa partiolaisia on 70 000 ja koko maailmassa 38 miljoonaa.
• Partio on kaikille avointa ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta toimintaa.

 


 

Yhtä ja selkeää vastausta "mitä partio on" -kysymykseen ei ole. Se johtuu myös paljon siitä, että partion ohjelma ja sen tarjoamat haasteet muuttuvat ikävuosien kasvaessa. Alla on vielä lisää tietoa mitä partio-ohjelma pitää sisällään eri ikäkausille.

7–9-vuotiaiden sudenpentulaumojen toimintaa värittävät leikit, seikkailut ja tarinat. Viikoittaisissa illoissaan sudenpennut oppivat asioita, joita ei tietokonepelejä ahmimalla omaksuta. Sudenpennut tapaavat ikätovereitaan retkillä, leireillä ja partiotaitokilpailuissa.

10–12-vuotiaden seikkailijajoukkueet opettelevat partion perustaitoja ja retkeilevät paljon. Seikkailijoiden ohjelmaan kuuluu taitomerkkejä ja partiotaitokisoihin osallistumista. Seikkailija taivaltaa tutkimusmatkailijan lailla: niin retkikeittimet, ensiapu, rakentelu kuin solmutkin tulevat tutuiksi.

12–15-vuotiaiden tarpojavartioiden ohjelmassa korostuu yhdessä toimiminen ja kavereiden kanssa koetut elämykset. Tarpojat liikkuvat ketterästi haastavissakin maastoissa. Tarpojaohjelma koostuu neljästä puolen vuoden jaksosta eli tarposta. Tarppojen teemat ovat leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta. Jokaisen tarpon päätöstapahtumaa kutsutaan majakaksi.

15–17-vuotiaiden samoajavartioiden partio-ohjelmaan kuuluu olennaisena osana ryhmänohjaajakoulutus ja johtamisharjoittelu. Samoajat toimivat tarpojaikäisten vartionjohtajina. Samoajat suunnittelevat toimintaansa yhdessä aikuisen luotsinsa kanssa ryhmän kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.

18–22-vuotiaat vaeltajavartioiden ohjelmaan kuuluu niin Suomesssa kuin ulkomaillakin toteutettavia projekteja, joissa tutustutaan muiden paikkakuntien ja maiden partiolaisiin. Kukin vaeltaja tekee henkilökohtaisen suunnitelman eli vaelluskartan, jossa hän valitsee itselleen sopivimmat aktiviteettien suoritusvaihtoehdot. Vaeltajaohjelma huipentuu valtakunnalliseen päätösseremoniaan.

Aikuiset tukevat lasten ja nuorten toimintaa osallistumalla viikkotoimintaan, retkille ja leireille. Lasten ja nuorten kanssa toimimisen lisäksi partio kannustaa aikuisia kouluttautumaan. Aikuinen voi kouluttautua partiossa muun muassa eri ikäkausiryhmien johtajaksi, lippukunnan johtajaksi, projektin johtajaksi ja kouluttajaksi. Lisäksi hän voi kasvattaa taitojaan erilaisilla kursseilla, joissa opitaan niin erätaitoja, ensiapua, leikkiä kuin partiokisojen järjestämistäkin.

 


 

Partiofakta
Parhaiten vastaus kysymykseen "mitä partio on", avautuu kun näkee omin silmin mitä partiossa tehdään. Siksi kannattaa tutustua vajaan puolentunnin mittaiseen Partiofakta-videoon. Suomen Partiolaisten syksyllä 2008 tuottama video kertoo, millainen harrastus partio on. Se pitää sisällään tietoa partiomenetelmästä, päivitetystä partio-ohjelmasta, uusista ikäkausista ja mukana on myös palanen partion historiaa.

Ajankohtaista

Partiovuosi 2016-2017 käyntiin!
PyLaRien johtajisto on nyt päättänyt syksyn toiminnasta ja käsitellyt jäsenjonon. Kaikille nykyisille jäsenille ja jäsenjonosta otetuille uusille jäsenille lähetetään s-posti, josta selviää mm. oma ryhmä. Jäsenjonoon voi ilmoittautua yhä liittymislomakkeella.

Liity postituslistalle
Pysy kartalla lippukunnan tapahtumista ja liity nyt postituslistalle. Liittyminen on helppoa ja vie vain hetken, voit myös poistaa itsesi listalta koska tahansa.

Aikuisia mukaan toimintaan!
Tarvitsemme toimintaamme mukaan lisää käsipareja, jotka takaavat sen, että lippukuntamme säilyy myös jatkossa elinvoimaisena ja mahdollisimman moni alueen lapsi ja nuori pääsee mukaan partiotoimintaan. Haluaisitko sinä liittyä PyLaReihin?